Fisk kan ikke tale

Arrangør: Aarhus 8000
Mød Flemming Højgaard Madsen, der som biologistuderende i 1979 stiftede Cheminova-gruppen på Aarhus Universitet og satte fokus på den forfærdeligt forurenende fabrik på Harboøre Tange.
Fiskeren Aage Hansen kæmpede en ensom kamp i mange år mod den giftforurening, der spredte sig fra Cheminovas fabriksanlæg på hans barndomsegn, Harboøre Tange. Fabrikken var flyttet dertil fra Måløv på Sjælland i 1953. Cheminovas stifter, Gunnar Andreasen, efterlod et syndigt svineri derovre. Men i Vestjylland var der plads - også til at forurene, så fisk og fugle døde af det. Gunnar Andreasen forærede smart nok fabrikken til Aarhus Universitet i 1944. Men det hjalp ikke på forureningen fra giftstofprodukionen.

I sommer udkom bogen "Fisk kan ikke tale - En fiskers kamp mod Cheminovas forurening", der handler om den tragiske historie, der først begyndte at vende, efter at den unge biologistuderende Flemming Højgaard Madsen i 1979 tog initiativ til dannelsen af Cheminova-gruppen på Aarhus Universitet. Nu er han den ene af to forfattere til bogen, der gør regnskabet op.

DN Aarhus har inviteret Flemming Højgaard Madsen til at komme og fortælle om mange års kamp, om universitetets rolle, og om hvordan situationen er nu, midt i et fredet Ramsarkonventionsområde, da universitetet har solgt fabrikken til det amerikanske firma FMC. Ildevarslende ser det ud, for havet kommer stadigt tættere på giften i depotet ved Høfde 42.

Læs Flemming Højgaard Madsens oplæg til foredraget under ”Ekstern Info”.

Gerne tilmelding til Elsebeth Hansen, tlf. 86220440 eller elsebethhansen@mail.dk
Kontakt
Adresse
  • 8000 Aarhus
Mødested
Væksthusene i Botanisk Have, Aarhus